В обновените три зали на първия етаж на Шипка 6, галерията на

...
В обновените три зали на първия етаж на Шипка 6, галерията на
Коментари Харесай

Бейкън, Пикасо и Кристо на портрети

В обновените три зали на първия етаж на " Шипка 6 ", галерията на  СБХ, е подредена обща галерия със заглавие  " Портрет ". 

86 живописци и 56 скулптори от разнообразни генерации – от одобрени имена като 88-годишния Николай Русчуклиев и 97-годишния Любен Зидаров, до най-младите, преди малко приключили своето обучение - демонстрират 114 картини и 70 статуи. Първото усещане е разнообразието – творбите варират от напълно обичайни, до новаторски, провокиращи не само зрителя, само че и идеята за портрет (или за произведение на изкуството). 

Някои от показаните работи мъчно биха могли да бъдат разпознати като портрети. Например пластиката " Портрет "  на удостоения с премия за млад създател на статуя Шабан Хюсмен, е нещо като скришен портрет, който може да бъде разгадан от фена единствено при разглеждане от избран ъгъл при уместно осветяване. Но в случай че съумеете да намерите вярната позиция, удовлетворението е обезпечено.

От друга страна, в случай че допуснем, че в прочут смисъл всеки художник постоянно рисува себе си, ще би трябвало да приемем и че изложбата се състои напълно от автопортрети. Те в действителност не са толкоз доста. Но измежду тях няма по какъв начин да не отбележим двете платна на Любен Зидаров, този подигравателен почитател на Рембранд, само че с повече автопортрети. Единият е " кавър "  версия на " Човекът със златния шлем ", другият е в цялостен растеж, с размери към 350/50 см и не е ясно дали създателят е събрал длани за молитва или ръкопляска, само че Господ от горната страна го гледа яростно. 

Друг забавен миг е изборът на моделите. По-младите може и да не знаят, само че допреди 30 години, когато имаше сходни изложения, най-важните портрети бяха тези ръководителите и на героите. Сред участниците в актуалната експозиция има създатели, което помнят добре тези времена. Ръководителите бяха партийни и държавни, което беше едно и също. Героите бяха герои от антифашистката битка (ръководителите като по-млади, загинали партизани и емигранти в СССР) и герои на социалистическия труд (миньори, тъкачки, звеноводки, бригадири).

Сега, с изключение на автопортрети и образи на родственици, другари, две маймуни и няколко мъчно определими изображения, виждаме лица на хора от сферата на културата. Има писатели - Шекспир и Селинджър на Юлий Таков, поети - като Наум Коржавин на Стоян Дечев и Христо Фотев на Дона Неделчева, художници - като Макс Ернст на Ивайло Савов, Франсис Бейкън на Юлиана Текава и Дейвид Хокни на Станислава Запрянова. 

Емил Попов демонстрира монумент в цялостен растеж на джаз музиканта Румен Тосков - Рупето, който на идващ стадий може би ще бъде подложен пред Националната музикална академия или в двора й. Ще забележим още скулптурни портрети на Стивън Хокинг, облиците на магьосника Гандалф и библейския цар Давид и един френски политик - Жак Ширак. Проф. Тома Върбанов показва портрети на доктор и оперен артист, Спартак Дерменджиев - два бюста на Кристо, а премията на Съюза на колекционерите бе присъдена на Ваклин Василев за портретите на Херберт декор Караян и Владимир Хоровиц от цикъла " В тишината на времето ". 

Това е напълно друго от последните портретни изложения в галерията на СБХ преди 30 години. За положително или зло, на " Шипка 6 " не се виждат портрети на служащи. Днес няма кой да нарисува облиците на строителите на модерна България като Бойко Борисов, нито на великодушни благотворители като Делян Пеевски, нито даже на заслужили борци за обществена страна, права и свободи като Корнелия Нинова, Ахмед Доган и останалите герои на буржоазен труд. Да не приказваме за пазителите на културното ни завещание като Васил Божков. 

Тук трябва да допълним, че портрети на Васил Божков в действителност има, а може би има и на други от гореизброените, само че към този момент не ни ги демонстрират. Специално тези тези на Божков са задържани - въпреки че са рисувани от Светлин Русев. Затова пък в изложбата е включен забавен скулптурен портрет на самия Светлин Русев - глава (без очила), стегната в три перпендикулярни една на друга равнини, като в кафез, в бяло, зелено и алено. 

Струва ни се, че тази забавна галерия може да стане още по-интересна, ако сред създателите бе най-известният български ваятел. Вместо да се прави на културен анализатор, политически коментатор и трудов памфлетист, Вежди Рашидов можеше да извае  един портрет на Бойко Борисов - храбро изправен против болестта, с повърхностно смъкната здравна маска. Той щеше да остави на бъдните поколения спомена за сюблимния момент на нацията, когато под управлението на Борисов България показваше на целия свят пътя към избавлението… времето на ранния ковид. кой знае, тогава може би Лувърът в действителност би показал интерес.

Изложбата " Портрет. Живопис и Скулпура "  ще остане на Шипка 6 до края на юли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР